Kraina oliwy Arbequina
|
Arbequina to królowa oliwek z Katalonii - leżącej w basenie morza śródziemnego, granicząc z Francją i Andorą oraz Andorą i Walencją. Jest to region wyżynno - górzysty, z nielicznymi nizinami na wybrzeżu, panuje tam klimat umiarkowanie wilgotny. Arbequina uprawiana tam jest od ponad tysiąca lat.Obecnie uprawia się ją również w innych rejonach Hiszpanii, w których znajdują się gaje oliwne, jak również w innych krajach uprawiających oliwki. |
Właściwości oliwy Arbequina
Drzewo arbequiny jest dość bujne i ma średniej wielkości koronę, owoce są niewielkie, owalne - niemal symetryczne i brązowe o wyśmienitym, łagodnym i lekko gorzkawym smaku. Drzewa arbequina rodzą bardzo dużą ilość oliwek o stosunkowo wysokiej zawartości oleju: 20,5%, co więcej są samopylne. Oliwki te są bardzo cenione ze względu na odporność na przymrozki i niską kwasowość oliwy
|
Na jakość oliwy Extra Virgine wpływ ma kilka czynników:
 |
Olive Olil Tree |
- gatunek oliwek, z których została wytłoczona oliwa
- moment ich zbioru (stopień dojrzałości)
- czas jaki upłynął od momentu zbioru do przetworzenia
- sposób przechowywania do momentu tłoczenia
- proces tłoczenia - Krótki czas transportu jest bardzo ważny w całym procesie, ponieważ chroni oliwki od samoistnej fermentacji.
Aby oliwa mogła mieć status extra virgin oliwki muszą być przetworzone w ciągu 24h od zerwania. Tymczasem w Casas de Hualdo czas ten skraca się do 6 godzin. Szybkość przetwarzania zebranych oliwek ma ogromy wpływ na wysoką jakość tej oliwy. |
Smaki i aromaty oliwy Arbequina
|
Oliwy produkowane z tej odmiany oliwek są gęste i mają owocowy posmak. Nie jest gorzka, ani nie ma ostrego zapachu. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, zielonej trawy, zielonych karczochów, orzechów, suchych migdałów, bananów i dojrzałych jabłek. Jest ona harmonijna,
Zastosowanie oliwy Arbequina
Ponieważ aromat jest bardzo ulotny, najlepiej spożywać ją na zimno. Arbequina jest lekka, jak białe wino, więc najlepiej komponuje się z warzywami (gotowanymi i surowymi), grillowaną rybą, a także serami.
Charakteryzuje się średnią lub niską trwałością.
Smacznego! |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz