czwartek, 17 października 2013

Oliwa z Oliwek a macierzyństwo

Oliwa z Oliwek a macierzyństwo 


Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi i robienie tego, czego by się wolało nie robić”.
                                                                                                    - Mark Twain

Kobiety planujące potomstwo powinny jeszcze przed ciążą przyswoić zasady prawidłowego żywienia się i starać się odżywiać wg tych zasad. Idealnym rozwiązaniem było by, aby cała rodzina zmieniła tryb żywienia (pod warunkiem, że odżywialiśmy się niezdrowo ;) 

Zmiana sposobu żywienia może mieć wpływ nie tylko
na nasze samopoczucie, ale i na prawidłowy rozwój płodu.
A na zdrowiu dziecka zależy nam najbardziej.

Jeżeli planujemy ciążę ze sporym wyprzedzeniem, możemy się do niej przygotować. Nie zapomnijmy przy tym o naszym organizmie. Właściwe odżywianie przed i w trakcie ciąży warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój płodu, a także zdrowe dzieciństwo malucha. Różnorodność pokarmów da nam gwarancję, że dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, mikroelementy, makroelementy, woda.

Nie zapominajmy, że ważne dla rozwijającego się maleństwa są pokarmowe źródła pełnowartościowego białka, żelaza, kwasu foliowego, jodu, cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ważne, kwas foliowy to nie tylko tabletki, dobrym źródłem kwasu foliowego są: otręby pszenne, wątroba, szpinak, bób, kalafior, a nawet brokuły, brukselka, groch, szparagi czy też jajko.

W diecie warto szczególnie zadbać o obecność różnorodnych, chudych źródeł białka (mięso, drób, ryby, nabiał), pieczywo razowe, gruboziarniste, znaczną ilość różnorodnych owoców i warzyw. Źródłem tłuszczu powinny być oleje roślinne (szczególnie oliwa z oliwek, olej z pestek winogron).


Jakie korzyści może dostarczyć ciężarnej kobiecie jedzenie oliwek?

Zdrowa ciąża, oliwki
Oliwa z oliwek zapewnia zdrowy rozwój płodu w brzuchu matki, udowodniono nawet, że matki, które w czasie ciąży spożywały oliwę urodziły zdrowsze dzieci. Urodzone noworodki miały wyższe parametry tj. wzrost, waga, zachowanie ruchów psychometrycznych. Do prawidłowego rozwoju płodu niezbędna jest witamina E – wpływająca na wzrok i naczynia krwionośne, zarówno matki, jak i nienarodzonego jeszcze dziecka. W badaniach wykonanych w Stanach Zjednoczonych wykazano, że w wyniku podawania witaminy E na kilka tygodni przed rozwiązaniem ciąży, mniejszy jest odsetek umieralności dzieci podczas porodu. Oliwki może nie są najbogatszym źródłem witaminy E, ale dzięki odporności na proces utleniania dostarczają tego składnika w odpowiedniej ilości. Ilość spożywanej witaminy E należy kontrolować, jej nadmiar może mieć dla nas skutki uboczne w postaci bólu głowy, zaburzeń widzenia, może mieć również negatywny wpływ na płód. Musimy pamiętać, że wielkość, jak i rodzaj spożywanych w ciąży pokarmów, odgrywa kluczową rolę dla naszego zdrowia.
Zawarta w oliwkach witamina E, spełnia również ważną rolę po porodzie. Kumuluje się wtedy w gruczołach piersiowych, przez to dostarczana jest naszemu dziecku wraz z pokarmem. Ważne jest aby w okresie karmienia piersią zachować odpowiedni poziom witaminy E. To dzięki niej mamy mniejsze szanse, na to iż nasza pociecha zachoruje na choroby nerek oraz niewydolność trzustki.

Kwas oleinowy zawarty w oliwkach, wpływa również znakomicie na rozwój i mineralizację kości w okresie wczesnego dzieciństwa.

Oliwki są owocami bogatymi w witaminy i minerały, do najważniejszych składników oliwek zliczamy:
  • arbequina, oliwki, białka
  • lipidy
  • węglowodany
  • błonnik
  • kwasy tłuszczowe
  • antyoksydanty (luteina i polifenole) – luteina chroni nasze ciało, przed przedwczesnym starzeniem się, ale nie tylko, co ważne wzmacnia siatkówkę oka i ostrość widzenia.
  • witaminy

Witaminy oraz ich udział w naszym organizmie:

Witaminy / znaczenie
      B1
    reguluje przebieg przemiany węglowodanowej, bierze udział w procesach oddychania komórek, wchodzi w skład enzymów, bierze udział w regulowaniu gospodarki wodnej.
    B2
    zwana ryboflawiną, bierze udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, w procesach wytwarzania energii w utlenianiu komórkowym, w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, a także układu odpornościowego (zapewnia ochronę przed infekcjami).
    B3
    Ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, a niedobór łączy się ze schizofrenią i depresją. Kobiety w wieku rozrodczym potrzebują jej więcej , ponieważ estrogeny hamują zamianę tryptofanu na witaminę B3.
    B5
    Kwas pantotenowy należy do grupy witamin B-kompleks. Jest znana jako witamina antystresowa, ponieważ wpływa na gruczoł produkujący adrenalinę.
    B6
    Uczestniczy aktywnie aż w 100 reakcjach chemicznych. Bierze udział w przemianie białek i aminokwasów. Wspomaga mózg zapobiega anemii. Organizm nie potrafi jej magazynować a jej zapasy wyczerpują się po miesiącu.
    A
    Nazywana beta-karotenem, warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Wpływa na właściwy stan tkanek nabłonkowych, zwiększa odporność organizmu na choroby wirusowe. Niedobory tej witaminy powodują nadmierne złuszczanie nabłonka, zmniejszają odporność organizmu oraz powodują ślepotę zmierzchową tak zwaną kurzą ślepotę.
    E
    Jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, dzięki temu chroni elementy lipidowe komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, Zapobiega utlenianiu się witaminy A i witaminy C. Ma działanie przeciwzapalne.
    K
    Witamina K jest koenzymem syntezy protombiny w wątrobie czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.
Żródło:http://www.witaminy.org.pl

W CIĄŻY OBOWIĄZUJE BEZWZGLĘDNY ZAKAZ
SPOŻYWANIA ALKOHOLU i PALENIA PAPIEROSÓW!
Picie nawet małych jego ilości powoduje zwiększone ryzyko wystąpienia wrodzonych
wad u dzieci i obniża możliwości intelektualne dziecka.


Nie zapomnijmy w całym tym zamieszaniu związanym z planowaniem macierzyństwa o tatusiach, dla nich oliwki też są wskazane, tak samo jak spożywanie oliwy z oliwek..a to wszystko przez znajdującą się tam, już wspomnianą, witaminę E. Oto kilka zalet jej działania u naszych mężczyzn:

  • Witamina E w czystej postaci poprawia ruchliwość plemników. Jeśli mężczyzna ma za małą liczbę plemników lub są one mniej żywotne niż powinny być to rozwiązaniem jest właśnie witamina E. W Izraelu przeprowadzono badania i podawano mężczyznom o niskiej ruchliwości plemników witaminę E (postać naturalną, osiem grup) przez trzy miesiące. Po testach okazało się odsetek zapłodnień wzrósł o całe 51%
  • Witamina E poprawia ilość plemników. Jeśli ilość plemników jest za mała, czyli poniżej 20mln podczas wytrysku to zwykle zapłodnienie jest niemożliwe. Przyjmując witaminę E, selen i cynk przez trzy miesiące można zwiększyć produkcję spermy i zostać ojcem.
  • Witamina E w połączeniu z selenem chroni przed rakiem prostaty oraz pomaga w jego leczeniu.


Witamina płodności Witamina E czyli alfa-tokoferol

alphapierwsza litera alfabetu greckiego dodana dla zaznaczenia
pierwszego wyizolowanego związku tokoferoli
tocos – po grecku oznacza narodziny
ferein – czyli przynoszenie
ol (i) - alkohol

otrzymujemy więc
alpha-tocopherol „ przynoszący narodziny”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz