wtorek, 29 października 2013

Oliwa Arbequina - moja ulubiona

Kilka słów o mojej ulubionej oliwie, którą znajdziecie w sklepie ProsteJedzenie

Kraina oliwy Arbequina

Arbequina to królowa oliwek z Katalonii - leżącej w basenie morza śródziemnego, granicząc z Francją i Andorą oraz Andorą i Walencją. Jest to region wyżynno - górzysty, z nielicznymi nizinami na wybrzeżu,  panuje tam klimat umiarkowanie wilgotny.  Arbequina uprawiana tam jest od ponad tysiąca lat.Obecnie uprawia się ją również w innych rejonach Hiszpanii, w których znajdują się gaje oliwne, jak również w innych krajach uprawiających oliwki.

Właściwości oliwy Arbequina



Drzewo arbequiny jest dość bujne i ma średniej wielkości koronę, owoce są niewielkie, owalne - niemal symetryczne i brązowe  o wyśmienitym,  łagodnym i lekko gorzkawym smaku. Drzewa arbequina rodzą bardzo dużą ilość oliwek o stosunkowo wysokiej zawartości oleju: 20,5%, co więcej są samopylne. Oliwki te są bardzo cenione ze względu na odporność na przymrozki i niską kwasowość oliwy
Na jakość oliwy Extra Virgine wpływ ma kilka czynników: 
Olive Olil Tree
  • gatunek oliwek, z których została wytłoczona oliwa
  • moment ich zbioru (stopień dojrzałości)
  • czas jaki upłynął od momentu zbioru do przetworzenia
  • sposób przechowywania do momentu tłoczenia
  • proces tłoczenia - Krótki czas transportu  jest bardzo ważny w całym procesie, ponieważ chroni oliwki od samoistnej fermentacji.



Aby oliwa mogła mieć status extra virgin oliwki muszą być przetworzone w ciągu 24h od zerwania. Tymczasem w Casas de Hualdo czas ten skraca się do 6 godzin. Szybkość przetwarzania zebranych oliwek ma ogromy wpływ na wysoką jakość tej oliwy.

Smaki i aromaty oliwy Arbequina

Oliwy produkowane z tej odmiany oliwek są gęste i mają owocowy posmak. Nie jest gorzka, ani nie ma ostrego zapachu. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, zielonej trawy, zielonych karczochów, orzechów, suchych migdałów, bananów i dojrzałych jabłek.  Jest ona harmonijna, 


Zastosowanie oliwy Arbequina

Ponieważ aromat jest bardzo ulotny, najlepiej spożywać ją na zimno. Arbequina jest lekka, jak białe wino, więc najlepiej komponuje się z warzywami (gotowanymi i surowymi), grillowaną rybą, a także serami. 
Charakteryzuje się średnią lub niską trwałością.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz